Beløpsgrense for gaver og naturalytelser

Nå som julen nærmer seg, ønsker vi å minne om de gjeldende beløpsgrensene og reglene for gaver og naturalytelser:


  • Julegaver: Arbeidsgivere kan gi skattefrie gaver til ansatte og styremedlemmer med en samlet verdi på inntil kr 5 000 per år. Dette inkluderer også gaver mottatt fra arbeidsgiverens forretningsforbindelser. Merk at egne regler gjelder for gaver til andre enn ansatte.

 

  • Personalrabatter: Dersom du gir ansatte personalrabatter på varer eller tjenester som omsettes i virksomheten, er disse skattefrie opp til kr 8 000 per år. Det er mulig å kombinere personalrabatten med gavegrensen, slik at den totale skattefrie fordelen kan bli opptil kr 13 000 per år.


  • Gaver til frivillige organisasjoner: Det er skattefradrag for gaver gitt til godkjente frivillige organisasjoner, tros- og livssynssamfunn, på inntil kr 25 000 per år. Gaven må være på minst kr 500 for å kvalifisere til fradrag.


  • Gaver til kunder eller forretningsforbindelser: er ikke skattefrie for mottakeren. Det gis heller ikke fradrag for slike gaver med mindre de har en forretningsmessig hensikt, som reklameartikler med bedriftens logo. For at slike gaver skal være fradragsberettiget, må verdien holdes på et rimelig nivå, vanligvis maks kr 300 per gave.


Det er viktig å ha kontroll på disse grensene for å sikre at skattefritaket blir overholdt. Det gis ikke skattefradrag for gaver utover beløpsgrensen.

Lønn eller utbytte?

Som både aksjeeier og ansatt står du overfor valget mellom å ta ut ekstra inntekt som lønn eller utbytte. Lønn beskattes progressivt, noe som betyr at jo høyere lønn du tar ut, jo høyere blir skattesatsen. Lønn gir deg rettigheter som pensjon og sykepenger, men påvirker selskapets likviditet og medfører tilleggskostnader som arbeidsgiveravgift og OTP (gitt at bedriften har denne ordningen).


Utbytte beskattes med en sats på 37,84 % i 2024 for deg som aksjonær. Selskapet betaler også selskapsskatt på 22 %, slik at den totale skatten på utbytte utgjør 51,52 %. En fordel med utbytte er imidlertid at du kan bruke skjermingsfradraget, som reduserer den skattepliktige delen av utbyttet. Det er heller ikke arbeidsgiveravgift på utbytte.


Når du tjener over kr 850 000 i lønn, vil det ofte være skattemessig gunstigere å ta ut utbytte framfor lønn, da lønn over dette beløpet er gjenstand for høyere trinnskatt.


Er du usikker på hva som lønner seg for deg? Ta kontakt med oss for en gjennomgang, så hjelper vi deg å finne den beste løsningen for både deg og selskapet ditt.

Årsoppgjøret nærmer seg 

Når årsoppgjøret nærmer seg, kan det være smart å gjennomføre noen enkle grep for å optimalisere skattebelastningen. Her er noen nyttige tips og triks:


Ukurante varer: Har du varer som er vanskelige å selge eller som ikke lenger har noen reell verdi? Vurder å kvitte deg med disse før nyttår, enten ved å kaste eller donere bort. Dette kan gi deg skattemessig fradrag, da varer som kasseres gir en tapsførsel i regnskapet for 2024, så lenge dette er gjort før årsskiftet.


Investeringer: Planlegger du investeringer i nytt utstyr eller driftsmidler? Da kan det lønne seg å foreta disse i desember. Investeringer med en kostpris over kr 30 000 og en levetid på mer enn tre år kan avskrives, og du kan få fradrag for årets avskrivning.


Fradrag for kostnader påløpt i 2024: Selv om fakturaen kommer i 2025, skal kostnader som er pådratt i 2024 føres i regnskapet for dette året. Dette gjelder utgifter som er direkte knyttet til virksomheten. Det kan derfor være gunstig å sørge for at alle relevante utgifter er dokumentert og ført i regnskapet før nyttår, for å redusere skatten i 2024.


Oppfølging av kundefordringer: Har du kunder som ikke har betalt, eller som det er liten sjanse for at kommer til å betale? Vurder å tapsføre kundefordringene i årsregnskapet dersom de er ansett som uinnkrevbare. Dette gir en skattereduksjon og kan bidra til å rydde opp i regnskapet.


Pensjonssparing: Selvstendig næringsdrivende og bedrifter kan sette av til pensjonssparing før årsskiftet for å få skattefradrag. Dette gjelder også for ansatte gjennom innskuddspensjonsordninger, som både gir fradrag og er et godt velferdsgode for de ansatte.


Disse tiltakene gir deg flere muligheter til å optimalisere skatten før årsskiftet. Er du usikker på hvilke tiltak som passer best for din virksomhet, eller hvordan de bør håndteres i regnskapet? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne den beste løsningen.

Share by: